Ishrana za mršavljenje

ishrana-za-mrsavljenje

Sve što treba da znate o pravilnoj ishrani za mršavljenje, bez ikakvih dijeta. Osnove ishrane na najzdraviji način.

Kada sam napisao tekst o jačanju imuniteta, nisam imao predstavu da će naići na toliko pozitivnih komentara i da će biti objavljen, osim u Pansport biltenu, i na još desetak mesta i web sajtova vezanih za ishranu, zdravlje, trčanje itd.

Tako dam se dosta potrudio i oko ovog članka, koji je prvenstveno namenjem ljudima koji su nezadovoljni svojim izgledom, ali i onima koji želje da poboljšaju svoje zdravlje i kvalitet ishrane. Nadam se da će i ovaj doživeti svoje zlatno doba i da će u najmanju ruku pomoći svima onima koji se budu bar 80 % pridržavali mojih sugrestija u tesktu.

Osnove ishrane za mršavljenje

Na početku ćemo se osvrnuti na osnove ishrane koja će zasigurno, ali ne ekspresno dovesti do željenih rezultata, ukoliko se bar 80% budete pridržavali. Tekst koji sledi je drugačiji od onih koji ste verovatno čitali, od aktuelnih kvazi dijeta, koje se baziraju na iscrpljujućim gladovanjima, unosom nekih čudnih namirnica, i orijentisanjem na malu grupu hrane. Zaboravite na sve to. Cilj je stvoriti dugoročne kvalitetne navike u ishrani, i uz minimalni fizičku aktivnost više nikada nećete imati problem sa kilažom. Esencijalno je shvatiti podele osnovnih namirnica i imati znanje o istim – od čega se sastoje i kojim nutritijentima obiluju, kako deluju na organizam.

Sledeća bitna stvar je pravovremeni unos određenih namirnica. Veoma je bitno kada se koji tip hrane u toku dana jede. Znači “gledajte izvan kutije”, više obratite pažnju na to kada ćete pojesti nešto, nego šta ćete pojesti! Takođe, kombinovanje različite hrane ima veliku ulogu.

Ubrzavanje metabolizma je stavka možda i najbitnija u procesu mršavljenja. Jer upravo je spor metabolizam i razlog viška masnih naslaga. Spor metabolizam je produkt gladovanja i dijeta, neredovne ishrane, smanjene fižičke aktivnosti.

Na kraju ću se osvrnuti na fizičku aktivnost i suplementaciju koju će vam u početku pomoći u gubitku suvišnih kilograma, ali i u oslobađanja toksina, koji sigurno čine veliki deo u vašem organizmu jer gojaznost ne nastaje samo taloženjem masti, već i velikih količina toksina i štetnih materija.

1. Podela osnovnih nutritijenata – znaj šta jedeš!

Ugljeni hidrati

- Prosti: Varijacije šećera, kao što su glukoza i saharoza spadaju u proste ugljene hidrate. Oni su mali molekuli, tako da se vrlo lako mogu razložiti stoga ih telo vrlo brzo može absorbovati i iskoristiti kao energiju. Oni brzo povećavaju nivoe glukoze u krvi, energija naglo raste, ali mnogo značajnije – naglo i opada!

- Složeni: Sastavljeni od dugih lanaca prostih UH, stoga je i mnogo više vremena potrebno za njihovu razgradnju, I duži je vremenski period njihovog omogućavanja/priliva energije. Samim tim što su sporije absorbovani od prostih, manje su i šanse da pređu u masne naslage. Oni imaju sporiji uticaj na povećanje glukoze u krvi, kao i uticaj na manje nivoe iste. Složeni ugljeni hidrati su sastavljeni od skroba i dijetskih vlakana. Oni obiluju kvalitetnom energijom koja se može koristiti i do 18 h nakon poslednjeg unosa – dok mišići raspolažu glikogenom. Složeni ugljeni hidrati su svakako najkvalitetniji UH, i oni treba da su i osnova u opštem unosu hidrata.

Insulinska osetljivost se povećava prilikom unosa šećera, stoga ih treba uzimati samo neposredno nakon treninga/aktivnosti kada je insulinska osetljivost prirodno viša. U ostalim slučajima se treba ograničiti na unos samo u pre podnevnim – po podnevnim satima jer se u tom slučaju energija dobijena iz prostih šećera može iskoristi, u suprotnom ona prelazi u masti (prilikom unosa uveče)! Jer neiskorišten šećer je znak organizmu da on treba da se skladišti u masne naslage.

Njihov glikemijski indeks (GI)* je nizak. Najveći procenat unosa UH treba upravo da bude iz složenih ugljenih hidrata jer oni obezbeđuju energiju za svakodneve aktivnosti. Unešenjem kvalitetnih složenih UH ne dolazi do naglih promena energije čime se izbegava glad i želja za slatkišima. Kao i kod prostih treba se orijentisati na unos ujutru do posle podne. Uveče je manja greška uzeti njih nego proste ali i dalje kod nesuviše aktivnih osoba UH će preći u masti ukoliko se uveče uzimaju.

* GI (glikemijski indeks): mera za UH koja predstavlja brzinu dospevanja istih u krvotok. Što je indeks manji sporiji je dotok energije u krvotok. Postoji skala od 1 (najsporiji) do 100 (najbrži – čista glukoza). GI teži ka manjem kada su u pitanju kompleksni UH. Takođe, kombinacija unete hrane ima uticaj na brzinu ugradnje šećera. Postoje i izuzeci kao npr šećeri iz voća koji imaju mali uticaj na nivoe šećera u krvi.Još merodavniji je GL (glycemic load), jer kod njega osim GI-a ulogu igra i količina ugljenih hidrata, što je takođe jako bitno. Tako da npr 300 g nečeg sa GI 32 može da bude “lošije” nego 300 g nečeg što ima GI 36 ukoliko u tih 300 g kod GI-a 32 ima više UH.

- Vlakna (dijetska vlakna): posepšuju varenje i od velikog značaja su za probavni trakt. Treba da predstavljaju obaveznu vrstu namirnica pri svakodnevnom unosu. Većim unosom dijetskih vlakana povećan je i osećaj sitosti, što je svakako od velike pomoći jer će se smanjiti i sam unos kalorija.

Vlakna smanjuju holesterol u krvi  (i LDL – lipoprotein koji transportuje holesterol i koji može biti štetan, za razliku od holesterola koji nije štetan već je neophodan telu) i u određenoj meri usporavaju absorbciju šećera. Postoje rastvorljiva i nerastvorljiva dijetska vlakna. Vlakna vezuju vodu u crevima što i objašnjava njihovo dejstvo na sitost kod čoveka, tako da je bitno unosti ih ali svakako i uz povećan unos vode.Izvori dijetskih vlakana: svo povrće (najviše brokoli, kupus, rotkvice, grašak), voće (suve smokve i suve šljive), koštunjavo voće, mekinje (ljuspe žitarica), integralne žitarice, krompir, kao i razne vrste integralnih keksova iz prodavnica zdrave hrane.

ugljenihidratidijetskavlakna

Proteini

Sačinjeni od amino kiselina, tačnije proteini predstavljaju kompleksne lance različitih dužina i različitih kombinacija amino kiselina. Kao i kod kompleksnih UH, telu je potrebno duže vreme za razlaganje, stoga proteini obezbeđuju energiju telu jedan duži vremenski period, svakako duži nego ugljeni hidrati.Postoji 20 amino kiselina, od kojih 9 telo ne može da sintetiše, to su esencijalne amino kiseline. Ostale spadaju u grupu ne esencijalnih.

Esencijalne moraju da se unose hranom u organizam, tačnije svako ljudsko biće ih bezuslovno treba (odrasli trebaju 8, sve sem histidin-a koji je potreban samo deci u razvoju jer nakon par godina ova amino kiselina prelazi u ne esencijalnu).Telu su potrebni proteini za regenraciju mišićnih vlakana, vezivnih tkiva, kao i za mnoge druge funkcije. Proteini su osnovni gradivni materijal našeg tela.

Ukoliko telo poseduje dovoljno energije, ono ne uzima proteine za dobijanje iste, međutim ako je telo u deficitu, dolazi do razgradnje proteina koji se dalje iskorištavaju kao “gorivo”. Ukoliko se unosi više proteina od potreba organizma, višak će da pređe u masne naslage.

proteini

Masti

I masti su komplesni molekuli, sačinjeni od masnih kiselina i glicerola. Telo ih treba za rast, energiju kao i za mnoge druge funkcije, jer pre svega masti su jedna od osnovih komponenti svake žive ćelije. Telo koristi masti i za sintezu hormona kao i ostalih supstanci potrebnih za ljudske aktivnosti.

Masti su najsporiji izvor energije, ali energetski najefikasnija forma hrane. Jedan gram masti sadrži 9 Kcal, što je za raliku od UH i proteina koji sadrže 4 Kcal u 1 gramu više nego duplo veća količina energije.Pošto su masti efikasan izvor energije, svaki višak će upravo biti skladišten kao mast. I to najviše u delovima abdomena kao i ispod kože. Međutim, telo je svojstveno i da skladišti višak masti u krvnim sudovima. Masti delimo na monozasićene, poli zasićene i zasićene, na masne kiseline – Omega 3 i Omega 6, kao i na trans masti koje nataju hidrogenizacijom i prženjem. Trans masti su loše masti jer su to oštećene masti u toku termičke obrade ostalih masti. Masti životinjskog porekla su većinom zasićene, dok su biljnog poli i mono zasićene (izuzetak su kokosovo i palmino ulje koje su zasićene). Esencijalne masne kiseline i nezasićene masti su od neizmernog značaja, kao i zasićene masti i one nisu loše kako se opšteprihvaćeno misli, to je veliki mit i zabluda. One osim što daju energiju organizmu one su neophodne za normalno funkcionisanje organizma i svih živih ćelija. Esencijalne masne kiseline povoljno deluju na oči, kožu, srce, snižavanje LDL-a (lipoproteina koji transportuje holesterol).

masti

2. Pravoremeni unos i kombinovanje hrane – znajte kada i šta jesti!

Mnogo je bitnije KADA jesti određenu hranu, nego koja hrana se jede, uslovno rečeno. Svaki tip hrane, da li su to UH, masti ili proteini, ima drugačiji uticaj na kompletno trenutno stanje organizma, na osećaj sitosti/gladi, raspoloženje, energetske varijacije, pad i porast šećera/glukoze u krvi i td.Kada se probudimo, telu je potrebna energija, jer je ono tokom noći bilo u “hibernaciji” – bez unosa hrane.

Ujutru je vreme za ugljene hidrate, za one koji imaju veliku želju – proste šećere, kao i vlakna. Ta energija će obezbediti kvalitetan dan i ona će se lako potrošiti. Svakako, složeni ugljeni hidrati treba da preovlađuju.

U toku dana se takođe možemo osloniti na ugljene hidrate, sa kobinacijom proteina i vlakana. Dok uveče akcenat treba staviti na protein, i prvenstveno proteine, koji će nahraniti mišiće nakon dana, zasiti naš organizam. Uz njih obavezno zdrave masti, koje će usporiti delovanje proteina pa će i duže tokom noći amino kiseline dospevati do mišića, čime se skraćuje period kada je organizam “mrtav” i kada se metabolizam potpuno usporava.Takođe jako važna stavka u pravilnoj ishrani predstavlja kombinovanje hrane.

Različiti tipovi hrane se različito kombinuju, i različitim kombinovanjem se dobija totalno drugačiji odraz namirnica i nutritijenata na organizam. Proteini se kombinuju sa zdravim mastima, jer kao što je i prethodno napisano, osim što će usporiti absorbavanje unetih proteina, one će obezbediti energiju koja će vrlo efikasno moći da se iskoriti i narednog dana.

Ugljene hidrate međutim ne treba kombinovati sa mastima, jer su UH znak da svaki višak masti ide u salo, kao i da svaki višak ugljenih hidrata ide u masti. Najgora moguća kombinacija prestavlja prost šećer + trans masti, jer dolazi će to dovesti do velikih oscilacija u osećaju gladi i u prilivu energije. Uneto je velika količina Kcal a osećaj sitosti će vrlo brzo nestati i sav višak Kcal će preći u masti a zatim u salo.

Ugljeni hidrati se ujutru mogu kombinovati sa zdravijim mastima u normalnim količinama, i za ručak sa proteinima, međutim treba obratiti pažnju na ograničavanje pri kombinaciji velikih količina UH i proteina zbog nadutosti i varenja.Svaki obrok treba da obiluje pretežno jednom ili do dve vrste nutritijenata, jer će oni tada imati i najefikasniji uticaj na organizam.

Prilikom pravilne ishrane i pravilnog kombinovanja u kratkom vremenskom periodu se oseti neverovatna razlika u osećaju nakon obroka, u osećaju tokom dana, u energetskom balansu/uravnoteženosti. Nakon ručka npr. se ne dolazi u situaciju da nam se spava, jer je razlog toga upravo loše iskombinovana i nekvalitetna hrana.Što se užina tiče, za njih je idelano pojesti voćku – dve, integralni keks (slani ili slatki), koštunjavo voće poput orasa, lešnika, badema, ali i nešto “konkretnije” tipa integralni sendvič sa tunom, manju poricje braon riže sa piletinom i slično…

3. Tečnost

Voda, voda i mnogo vode. To treba da vam je stalno u mislima. Vodu piti ujutru nakon ustajanja. Nakon treninga (šetnje, trčanja). U toku dana. Pre svakog obroka. Pre užine. Mnogo vode. Voda pospešuje sve vitalne funkcije u organizmu. Manjak vode osim što vodi organizam u propast, utiče i na indiretkno povećanje telesne težine.

Tako da, voda direktno i indirektno može da pomogne u svrhu mršavljenja.Zeleni čaj, osim na stotine povoljnih dejstava koje ima na organizam, itekako može pomoći u cilju mršavljenja. Ne sadrži velike količine kafeina, tako da se slobodno može uzimati u kombinaciji sa sagorevačima masti.

Zbog visokog sadržaja katehina deljuje detoksikativno na organizam, pospešujući izbacivanje štetnih materija iz organizma, kao i vode (diuretik), što će dalje usloviti povećanoj potrošnju tačnije unošenju iste, što i jeste cilj. Zeleni čaj dokazano deluje pozitivno na sprečavanje pojavljivanja raka.Što više tečnosti u toku dana treba da uđe i izađe iz organizma.

Početni period je period čišćenja, koji će se bazirati na povećanom unosu čajeva. Idealna kombinacija je: ujutru zeleni čaj, ili u toku pre podneva, i još minimum jedan do dva biljna čaja u toku dana.

Posle podne, predveče. Biljni čaj takođe deluje detoksikativno, opuštajuće i smirujuće, a ne sadrži kofein, stoga je idealan i uveče. Takođe, uz dosta povrća i voća unećete dodatnu tečnost, stoga je npr povrće bogato vodom poput brokolija, karfiola… jer uz takvo povrće ćete se i lakše zasititi.

4. Ubrzanje metabolizma

Osnovni problem kod većine ljudi koji se bore sa viškom kilograma je spor metabolizam, koji je upravo produkt gladovanja. Kada je ishrana bazirana na malo dnevnih obroka, velika je pauza između istih, i metabolizam se vremenom usporava jer je to prirodni odbranbeni mehanizam organizma, kada mu malo dajete, on malo i troši.

Stoga velik akcenat treba da bude na ubrzavanju metabolizma, a to se postiže sa mnogo manjih dnevnih obroka i užina. Tako da je verovatno vaš problem bio – jeli ste premalo! Kada se metabolizam vremenom ubrza uz promenu načina ishrane i fiziškom aktivnošću, telo će tokom dana trošiti mnogo veće zalihe kalorija, što je upravo i cilj.

Osim doručka, ručka i večere, sasvim je normalno, ili bolje reći obavezno imati i međuobroke t.j. užine. Između doručka i ručka, pa i dve između ručka i večere, kao i jednu manju nakon večere.Redovnim unosom hrane se ubrzava metabolizam, čime prirodno dolazi i do veće potrošnje energije. Obroci ne treba da budu obilni, što se sa ovim definitvno postiže.

Najgora usluga koju možete da učinite organizmu je preobilan obrok sa velikom pauzom između njega i prethodnog ili sledećeg jer će tada doći do osicalicije energije, nadutosti, lošeg osećaja, prispavaće vam se, metabolizam će se vremenom usporiti a i organizam ni približno neće moći da iskoristi bitne nutritijenti koji su uneseni u tom obroku. Uz fizičku aktivnost ćete dodatni ubrzati vaš metabolizam.

5. Fizička aktivnost i suplementacija

Fizička aktivnost je obavezna u procesu mršavljenja, ali ne iscrpljujuća i besmislena fizička aktivnost, već umerena i efikasna. Velika je greška što se istoj pristupa sa pogrešne strane, i mnogi preteruju u početku, i brzo odustanu. Fizičku aktivnost treba da shvatite kao “ventil”, opuštanje, od svakodnevnog života, obaveza, posla.

Treba jednostavno da stvorite potrebu da 2 do 4 puta nedeljno odete na “trening”.U početku je bitno bar 2 do 3 puta ići na trčanje, najefikasnije je ujutru. Ukoliko ne možete da trčite, kombinujte trčanje i šetnju dok ne uđete u “formu”. 20 do 30 minuta je sasvim dovoljno. Lagan tempo je takođe prihvatljiv.

Odlična stvar može biti sprint sa vremena na vremena jer će trening sa par sprinteva potstaći i povećanju kalorija nakon treninga, jer će to biti “mali šok” za organizam.Teretana makar jedanput (poželjno je dva puta) nedeljno, jer rad sa tegovima će vam takođe dosta pomoći. Ako ste žensko, ne izbegavajte tegove nikako.

Trening snage u velikoj meri ubrzava metabolizam na duže staze, takođe, sličan efekat kao i kod sprinteva – povećaćete potrošnju kalorija i jedan period nakon samog treninga. Trening snage stimulište mnoge procese koje će pospešiti sagorevanje masti. Jer teretanom ćete povećati mišićnu masu, a upravo povećanje mišićne mase i istovremeno smanjenje masti ima direktan uticaj na ubrzavanje vašeg metabolizma.Sumirano, u okviru jedne nedelje, idealno bi bilo da bar dva puta otrčite 20-30 min u jutarnjim časovima, najbolje na prazan stomak pre doručka, i da uradite po koji sprint. I da ubacite trening snage 1 – 2 puta nedeljno.

Nakon samo par nedelja, uz ova 4 treninga u toku nedelje ćete sami uvideti efekat.

Što se tiče suplementacije i preparata,

 • Mnogi posegnu za sagorevačkem kao za prvom slamkom za spas, ali to može biti dosta štetno ako niste oprezni. Sagorevači sadrže jako velike količine kafeina i taurina i drugih aktivnih sastojaka, koji ubijaju glad, prokrvljuju vaše krvne sudove a potom nakon njihovog dejstva dolazi do naglog skupljanja krvnih sudova, što je opasno. Zbog toga savetujem da koristite prirodne sagorevače a to su zeleni i crni čaj.
 • Antioksidanti  – za poboljšanje izbacivanja toksina i štetnih materija
 • Multivitaminski i multimineralni kompleks (ukoliko u isto vreme unosite i antioksidante, ne morate svaki dan uzimati multivitamine, već ukoliko osetite da ste uneli malu količinu voća i povrća) – kompleks vitamina i minerala, neophodni za normalno funkcionisanje organizma. Napominjem da je absorbija ovih suplemenata dosta loša i da je efekat zaista minimalan, potvrđuju razne studije.
 • Omega-3 riblje ulje – svakodnevno bi trebalo bar 2 g. Suplement koji bih preporučio svima koji ne unose namirnice bogate Omegom 3 redovno. Kao što je već napisano, uz Omega 3 zdrave masti povoljno delujete na kožu, kosu, oči, srce, mozak, povoljno delujete na krvni pritisak.
 • Opciono možete ubaciti i vitamin D3 koji je odličan za imunitet, nesanicu, kosti, kalcijum citrat (kosti, visok krvni pritisak, promenljiv puls, pamćenje), i L-glutamin (imunitet i oporavak).

Da rezimiramo…

Najtoplije preporučujem ponovno, i ponovno čitanje teksta jer su sadržane mnoge infomacije, i bukvalno su sve bitne i od velikog značaja.Krenite lagano u ovaj “projekat”. Ovo su saveti na duže staze i tako treba i da im pristupite. Ukoliko vam je bilo koji deo težak, slobodno pratite sopstveni osećaj, bitan je konstantan napredak. Ishranu treba da menjate lagano, da izbacujete loše namirnice jednu po jednu.

I nakon određenog perioda, uopšte nećete ni imati želju za njima. Jer kao što sam i napravio poređenje sa aktuelnim kvazi dijetama za mršavljnje, osnovna razlika u odnosu na ovaj plan je dužina trajanja i kvalitet iste. Kada jednom postignete cilj i dođete do željene linije, održavanje iste biće veoma jednostavno, jer je praktično nemoguće da budete zahvaćeni jo-jo efektom.

Tako da kao orijentir, ono na čega najviše treba da obratite pažnju je pre svega ishrana bazirana na 5 – 6 manjih obroka, smanjen unos ugljenih hidrata u posle podnevnim i poptuno ukidanje u večernjim satima, ali i povećanje unosa dijetskih vlakana i zelenog povrća. Da povećate proteinski unos, pogotovo u večernjim satima, a takođe i unos dobrih masti u toku dana! Smanjite i poptuno izbacite loše masti (trans masti) odnosno hranu koja je pržena na biljnim mastima, a povećajte unos dobrih i Omega 3 masti.

Ukoliko “grešite” sa lošijom hranom, učinite to pre podne. Najbitnije je da se potpuno otarasite gaziranih zašećerenih sokova, slatkiša, grickalica i čokolada i loših keksova (crnu čokoladu sa visokim procentom kakaa slobodno možete da jedete u normalnim količinama), da povećate unos vode i čajeva u početnom periodu, da ubacite adekvatnu fizičku aktivnost nekoliko puta u toku nedelje, a takođe da obezbedite sebi dovoljno sna, dovoljno sunčeve svetlosti i trenutaka opuštanja i relaksacije, jer ma koliko to smešno izgledalo oni su itekako povezani sa gojaznošću ali i zdravljem svakako. Takođe, začini poput cimeta (uz npr ovesnu kašu, koji je odličan zbog antioskidativnog dejstva ali i zbog samog ukusa), mirođije, peršuna, bosiljka, origana su svakako dobrodošli kao dodatak jelima, jer je i cilj da uživate u zdravoj hrani.

POKLON: TABELA SA NAMIRNICAMA ISHRANE I VAŽNIM SAVETIMA KOJU KORISTIMO ZA PLANISHRANE.COM

Ostali veoma korisni članci koje sam napisao na temu zdrave ishrane:

Ognjen Stojanović
Ognjen Stojanović

Comments (13)

 1. Ognjene, hvala na ovim fenomenalnim savetima i bravo za nesebičnost i posvećenost da ih podeliš sa ostalima. Potpuno si u pravu, ovaj tekst nije dovoljno pročitati samo jednom, već iznova i iznova, i konačno, to i primeniti :) Otprilike se i moje poimanje zdrave ishrane bazira na ovome što si napisao, samo što sam luda za mlekom i sirevima, tako da, u tom smislu grešim. Ali i to se da ispraviti. Još jednom hvala na savetima, želim ti svako dobro!

 2. Odlicni saveti. Ipak, ono sto bi se moglo dopuniti su informacije o namirnicama koje sadrze korisne bakterije i da u tom slucaju treba izvagati korist od sira i jogurata, naspram stete.

  poz.

 3. Mlecne proizvode sam svrstao u kategoriju „ograniciti“ stoga je sve na mestu, ne treba ih skroz izbaciti svakako, pogotovo kiselo mleko i jogurt.
  btw Balans sa psenicnim klicama (samo taj, ostali su mnogo zasecereni) je najkvalitetniji domaci proizvod na trzistu i za probavu je najbolji uz Danone actavic.

 4. Mene samo zanimaju dve stvari.

  Kakve veze ima ultimate antioxidant koji vezuje za sebe slobodne radikale, sa toxinima koji se prilikom gubljenja na tezini oslobadjaju iz masnih celija i za koje je najbolje samo piti mnogo vode? Kakve veze zapravo ima antioxidant sa toxinima osim slova X u imenu? :)

  Kakve veze taj isti antioxidant ima sa kompleksom vitamina i minerala? Rekli ste da ne mora svaki dan da se uzima jer se pije antioxidant…

 5. Poboljsavaju oslobadjanje tela od toksina, vrlo prosto :)
  Povecanim unosom antioksidanata dolazi do odstranjivanja toksina. Nije to tako bukvalno kao sto ti mislis, t.j. da su u pitanju samo „cisti“ slobodni radikali…

  Drugo pitanje mi nije najasnije. Pa zna se koji vitamini su antioksidanti, uglavnom C, A i E. Na njih mozes gledati kao osnovne, tako da je najbolje kombinovati antiox sa obicnim kompleksom multivit&multimin. jer u roseoxu ima i minerala kao i ekstrakata biljaka koji su i izvori antioskidanata…

 6. Malo sam kasno nasla ovaj tekst, ali nadam se da cu dobiti odgovor na svoje pitanje. Sto se tice trcanja ujutru na prazan stomak je sasvim u redu, ali ako dodje do kolabiranja? Naime, na casu fizickog mi se to desilo, trcali smo , ja nista nisam jela i doslo je do kolabiranja… Da li mogu bar nesto da pojedem pre trcanja? Par puta sam isla ujutru da trcim, otprilike mogu da izdrzim sat vremena da trcim, ali ne smem, jer me strah da se opet ne onesvestim… Nadam se da cu dobiti odgovor na pitanje, unapred hvala. :))))

 7. Inace ne bi trebao da bude problem, ali to verovatno znaci da je jako puno proslo od kada si poslednji put jela prethodnog dana (noci).

  Na prazan stomak se trci samo ujutru cim ustanes, u suprotnom moras jesti jer ce biti samo kontraproduktivno. I naravno hidratacija, vodu uvek moras piti.
  Moguce da nisi nista pila pa je to ubrzalo proces i doslo je do hiperglikemije.

  I nikako sat vremena na prazan stomak, 30 min je sasvim OK. Ako trcis vise moras nesto pojesti

 8. Ok, sto se tice vode, pijem je dosta, i smanjila sam trcanje na 30 min, bas zbog toga… Hvala na odgovoru :)

Pingbacks list

 1. Pingback: Piši da bi prodao. Prodaj ono što je napisano.  | ITdogadjaji.com

 2. Pingback: Ognjen Stojanović » Blog Archive » Bizbuzz IT seminar Niš

Ostavite komentar // Leave a reply